Weipoortseweg dicht voor zonnepanelen

Twee nachten was het in het achterend wel heel rustig op de Weipoortseweg. Ter hoogte van de Kaasboerderij Van Veen moest de weg open om stroomkabels van de zonnepanelen aan te sluiten.

Midden in de nacht verlichten enorme stadionlampen de weg. Vrachtwagens rijden op en neer, freesmachines snijden het wegdek. Aron van der Poel, Maikel Ammerlaan en Henk Turk uit de Weipoort zijn aan het graven in de weg om het stroomnnet bloot te leggen. Aron met zijn kleine graafmachine en Henk en Maikel lieten de kans niet liggen om voor hun bedrijf een keertje in de Weipoort aan de slag te kunnen.

Henk en Aron

Een enkele hond die voorbij wandelt, krijgt van hondenvriend Henk nog een snoepje, Aron zwaait nog even, maar dan gaat alle aandacht weer uit naar het werk. Een tiental zonnepanelen op een woning kunnen zo op het stoomnet. Maar de 280 panelen op de stal van Van Veen produceren gemakkelijk zo’n 250 kWh per stuk, in totaal een reusachtige 84.000 kWh per jaar. Veel te veel voor Sjaak en Karin van Veen.

De stroom is voor alle geïnteresseerde bewoners van Zoeterwoude. Ze kunnen via certificaten lokaal geproduceerde groene stroom inkopen.

Voor de stroomproductie van dit formaat moeten vuistdikke stroomkabels aangelegd worden. De groene stroom spaart rond de 40-duizend kilo CO2 uit. Ieder jaar opnieuw.

Bron: nieuwsblad De Weipoort.